Tarteletter2

Tarteletter med fasan og urter

Tarteletter bringer altid gensynsglæde og med en sart fasansauce på sæsonens urter holder vi liv i en dejlig klassiker – nu med vildt.

4 dl fasansuppe
½ dl hvedemel
1 dl mælk
2 gulerødder
150 g selleri
1 porre
2 fasanbryster
1 spsk olivenolie
5 stilke timian salt
friskkværnet peber citronsaft
12 tarteletter

Kog fasansuppen op i en gryde. Rør melet og mælken sammen, og pisk jævningen i suppen. Skær gulerødder og selleri i små tern og porren i skiver. Kog grøntsagerne i saucen i cirka 5 minutter, og rør af og til, så saucen ikke koger på i bunden. Steg fasanbrysterne på panden, cirka 7 minutter på hver side. Lad kødet hvile i 5 minutter  på en tallerken. Skær kødet ud i små tern, og kom dem, og eventuelt kødsaft fra tallerkenen, i saucen. Tilsæt finthakket timian, og smag saucen til med salt og peber og eventuelt lidt citronsaft.

Varm tarteletterne i ovnen ved 175 grader i cirka 5 minutter. Sæt tarteletterne på et fad, og fordel saucen i tarteletterne.
Drys med friskkværnet peber, og servér retten med det samme.

tip: Denne sauce bliver bedst og mest kraftfuld,  hvis den er lavet på en rigtig god fasansuppe. Uden suppen smager fasankødet ikke helt nok igennem sauce, rodfrugter og tarteletter.

tip: Servér eventuelt  tarteletter med en god salat, f.eks. rosenkålssalat side 72, kål med æblesalsa side 51 eller vinterkålslaw side 48.

tip: I stedet for at stege fasanbryst og komme i saucen, kan du bruge 200 g kogt fasankød fra bryst eller lår. Se f.eks. fasanfrikassé side 137. Du kan også bruge ½ portion fasanfrikassé i tarteletterne.

Fasanbryst med svampe, spinatsauce og creme fraiche

2 1/2 dl bouillon
2 1/2 dl creme fraiche 38%
400g fasanbryst i strimler
2 spsk olivenolie eller smør
300g spinat
1 skalotteløg
250g markchampignon
salt&peber

Kog bouilonnen godt igennem, tilsæt creme fraiche og kog den til saucen tykner.
Brun fasanstrimlerne i olie eller smør på en pande og steg dem herefter i 2-3 minutter. Krydr med salt&peber og lad strimlerne hvile i 5 minutter på en tallerken.
Skyl og tør spinaten. Hak skalotteløgene fint. Skær champignonerne i skiver og kog dem i saucen i 2 minutter. Vend spinat og løg i saucen og kog til spinaten lige akkurat begynder at falde sammen – men fjern gryden fra blusset inden den er helt flad.
Vend strimlerne i saucen og server med årstidens kartofler.

Nudelsuppe
– med fasan og masser af grøntsager

200g savoy- eller grønkål
2 gulerødder,2 porrer
1 rød chilli, 2 fed hvidløg, 2 cm frisk ingefær
200g fuldkornsnudler
300g fasanbryst i strimler
1 spsk olivenolie
2 dl bouillon
1/2 dl soyasauce
1 spsk ristet sesamolie
1 limefrugt
2 håndfulde frisk koriander

Snit kålen i fine strimler og skær gulerødder og porrer i lange tynde strimler.
Flæk chillien, fjern kerner og skær chillien, hvidløg og ingefær i ultra tynde strimler.
Kog nudlerne i letsaltet vand, skyl dem herefter i koldt vand og lad dem dryppe af i en sigte. Fordel nudlerne i 4 suppeskåle.
Varm olien op i en gryde og brun fasanstrimlerne. Læg køde på en tallerken.
Svits alle grøntsagerne i gryden til de falder sammen og begynder at dufte. Tilsæt bouillon og kog det hele op.
Tilsæt chilli, hvidløg, ingefær, soyasauce og ristet sesamolie.

Smag suppen til med limesauce og eventuelt flere af de andre smagsingredienser, efter smag. Tilsæt fasankødet i suppen og fordel suppen og fyldet over nudlerne og drys med friske korianderblade og server retten med det samme.

Vildt sprød salat

200g kålroe
200g glaskål
200g rædikker
1 rødløg
1 håndfuld mynte, 1/2 bundt koriander
200g fasan i strimler
1 citrongræs eller 3 limeblade
1 fed hvidløg
saft af 2 lime
2 spsk fiskesauce eller soyasauce
2 tsk sukker
50g ristede, saltede peanuts
Tilbehør: kogte ris eller nudler

Skræl kålroe og glaskål – skur ræddikerne og skær dem alle i tynde strimler. Skær løgene i tynde både og hak mynte og koriander groft.
Hak den nederste del af citrongræsset eller limebladene meget fint, hak hvidløg fint. Rør limesaft sammen med fiskesauce og sukker i en stor skål og bland dressingen med citrongræs/lime og hvidløg.

Steg fasanstrimlerne i 2-3 minutter på en pande – lad dem hvile i 10-20 minutter.

Vend grøntsager, kød, løg og krydderurter i dressingen og anret salaten på et fad og drys med grofthakkede peanuts.

Servér med kogte ris eller nudler – og nyd vinterens sprødeste salater med fasan!