Krondyr burger med portobello svamp, løgpuré og estragon mayonnaise

burger

Syltet rødløg:
4 rødløg
1 dl lager eddike
1 dl vand
1 dl sukker

Rødløgene skæres i ringe og midten af løget fjernes. Vand, sukker og eddike koges op og hældes kogende over løg ringene, der herefter trækker kolde og fortsat opbevares i lagen.

Løgpuré:
3 rødløg skåret i strimler
1 spsk. smør
2 spsk. sherry eddike
1 spsk. rørsukker

Løgene sauteres i smøren til de næsten er “bløde løg”. Herefter tilsættes eddike og sukker og der dampes 5 min. underlige låg. Låget fjernes og løgene dampes næsten tørre inden de blendes og køles ned.

Grillet portobello svamp:
2 portobello svampe gnides i lidt olie og grilles møre på en varm grillpande og krydres med salt og peber.

Estragon mayonnaise:
Mayonnaise, lidt finthakket hvidløg, hakket estragon, salt og peber røres sammen.
Hakkebøf:
300 g Krondyr hakkekød
1 tsk. worcestershire sauce
1/2 tsk. dijon sennep
1 spsk. ketchup
1 lille tsk. fint revet peberrod
1 spsk. fint hakket løg
1 skive hvid toastbrød uden skorpe skåret i små tern
2/3 dl sødmælk

Lad toastbrødet udbløde i mælk og rør imens kødet sejt med salt og peber. Tilsæt herefter de øvrige ingredienser og rør det godt sammen.
Form 2 bøffer og steg i 5 min på hver side.

Imens lunes bollerne, de smøres let med estragon mayonaise. Herpá kommes et par blade hjertesalat, bøffen ovenpå, så en god klat løgpure, 1 grillet svamp og syltede løgringe og burgeren er klar til servering.

Krondyr krebinet med rødkålslaw, grillet blomme og selleri fritter

krebinet

2-4 personer
Rödkålslaw:
2 dl meget fint snittet rødkål
1/4 dl fint snittet bred bladet persille
1/4 dl ristede hakkede kastanjer/valnød/solsikker
1/2 dl piskefløde
1 spsk. lager eddike
1/2 lille spsk. sukker
Salt og peber

Piskefløde piskes let med eddike, sukker, salt og peber. Konsistensen skal være cremet.
Vend rødkål, persille og kastanjer i.
Selleri fritter:
1 stor knoldselleri
Lidt god raps olie
Fint hakket timian
Salt og peber

Selleri skæres til pommes frites og vendes med olie, timian, salt og peber.Bages i ovnen ved 200 grader til de er møre. Husk at vende rundt i dem hvert 5 min.

Grillet blomme:
2 blommer halveres, stenen fjernes og blommerne skæres i kvarte.
De gives grill striber på skærefladerne på en tør grillpande eller en varm tør stege pande.

Krebinet:
300 g krondyr hakkekød
50 g fint skåret bacon
1 skive toastbrød udblødt i 1 dl mælk
Mel, æg og rasp
Smør eller olie til stegning

Ælt kød, brød, bacon, salt og peber sammen. Form kødet i mindre bøffer og vend dem i mel, æg og rasp. Herefter steges krebinetterne i smør eller olie.

Vildtfrikadeller med persillestuvning

vildtfrikadeller2

En fræk og helt igennem grøn stuvning, hvor skøn persillesmag spiller op til vild dans med frikadellerne.

Vildtfrikadeller
500 g hakket vildtkød
1 tsk salt
1 æg
1 løg
1 dl rasp peber
1 dl mælk
2 spsk olivenolie eller smør

Persillestuvning
600 g persillerødder
2 dl mælk
½ dl hvedemel
3 dl kogevand
1 bundt  bredbladet persille salt og peber
muskatnød

tilbehør
kogte kartofler

Vildtfrikadeller: Rør kødet sejt med salt og derpå med æg. Rør fintrevet løg, rasp og peber i farsen. Spæd med mælken. Lad eventuelt farsen hvile i 15 minutter. Form kødet til cirka 12 frikadeller, og steg dem i olie eller smør på en pande.

persillestuvning: Skræl persillerødderne, og skær dem i hokuspokus-stykker, dvs. skær dem i skrå snit, og drej roden en kvart omgang, hver gang du har skåret. Damp rødderne i 4 dl vand under låg i 5 minutter.

Pisk mælk og mel sammen i en gryde, og pisk kogevandet fra rødderne i mælken. Kog saucen op, og lad den koge under omrøring i cirka 5 minutter.

Vend persillerødder og grofthakket persille i saucen, og smag til med salt, peber og fintrevet muskatnød.

Servér vildtfrikadellerne  med persillestuvning og kogte kartofler.

Vild bolognesesauce

Bolognese 2

Selvfølgelig er hakket vildt som kødsovs et must have i hverdagen.

2 løg
2 gulerødder
2 stilke bladselleri
2 spsk olivenolie
400 g hakket vildtkød
1 dåse flåede tomater
2 fed hvidløg
2 dl rødvin
1 laurbærblad
1 lille dåse koncentreret tomatpure (70 g)
2-3 stykker appelsinskal af en økologisk appelsin
2-3 stilke timian, rosmarin, oregano  eller salvie
salt og peber

tilbehør
400 g spaghetti  eller anden pasta
25 g friskrevet  parmesan

Riv løg, gulerødder og bladselleri groft, eller hak dem småt i en foodprocessor eller minihakker.
Brun kødet i olien i en gryde. Tilsæt grøntsagerne, og steg i endnu 4 minutter.  Blend de flåede tomater, og bland dem med kødet. Tilsæt finthakket hvidløg, rødvin, laurbærblad, tomat- puré og appelsinskal. Lad et par friske kviste krydderurter koge med. Lad saucen simre i minimum 30 minutter, gerne op til en time. Smag til med salt og peber og eventuelt friskhakkede krydderurter.

Kog pastaen som angivet på emballagen, og servér den sammen med saucen og et drys parmesan.

Prøv også: Vildt lasagne “de luxe” eller Vildt risotto med rodfrugter og rosmarin.

Bestil krondyr hakkekød til opskrifterne her