Ændret fragtgrænse - nu KUN 65.- i December. Luk

Helstegt dyrekølle med kartoffelgalette og tyttebærpærer

En flot, stor steg som dyrekølle er festlig at servere ved bordet. Læg den på et stort skære- bræt, og stå og skær den ud for enden af bordet, mens gæsterne tager af tilbehøret.

Portioner6 portioner
Forberedelse45 minutterTilberednings tid1 time 30 minutterSamlet tid2 timer 15 minutter
Kartoffelgalette
 1 kg bagekartofler
 3 spsk smør
 2 skalotteløg
 2 tsk salt
 friskkværnet sort peber
 muskatnød
Dyrekølle og skysauce
 1 dyrekølle ca 2 kg
 1 spsk olivenolie
 1 tsk salt
 friskkværnet sort peber
 5 fed upillede hvidløg
 10 stilke timian
 1 L vand eller vildtsuppe
 12 tsk majsstivelse
 1 dl vand
 friskkværnet peber
 sellerisalt
Sellerisalat
 25 g valnødder
 1 spsk friskpresset citronsaft
 1 dl piskefløde
 400 g selleri
 1 bundt persille
 salt og peber
Tyttebærpærer
 3 modne pærer
 3 spsk tyttebærsyltetøj
Kartoffelgalette
1

Skræl kartoflerne, og skær dem i ultratynde skiver.

2

Smelt smørret i en gryde.

3

Hak skalotteløgene fint, og bland dem med smør, salt, peber og muskatnød.

4

Kom bagepapir i en springform, og kom lidt kartofler i bunden.

5

Dryp med smør, og fortsæt med at lægge kartofler i lag med smør imellem.

6

Tryk kartoflerne godt sammen og ud i siderne til sidst.

7

Stil galetten i ovnen samtidig med dyrekøllen, og lad den brune let.

8

Når du skruer ovnen ned til 150 grader, så fold bagepapiret ned over kartoflerne og bag i endnu 50 minutter.

9

Tjek om kartoflerne er møre, og bag dem eventuelt længere.

10

Læg et rundt fad over springformen, vend bunden om, og fjern forsigtigt ring og bagepapir.

Dyrekølle
11

Tænd ovnen på 250 grader varmluft.

12

Læg køllen i en bradepande.

13

Pensl den med olie, og krydr den med salt og peber på begge sider.

14

Læg hele hvidløgsfed og timianstilke under køllen.

15

Brun køllen i 15 minutter.

16

Skru ned til 150 grader, og luk lidt af varmen ud af ovnen.

17

Hæld vand eller vildtsuppe i bradepanden, og lad køllen stege, til den er på 52 grader inde ved benet.

18

Tag køllen ud af ovnen, og lad den trække i 15 minutter.

Skysauce
19

Sigt skyen fra bradepanden, og kog den ind til cirka 3 dl.

20

Spæd med kødsaft fra skærebrættet, som stegen smider, mens den trækker, og når den bliver skåret ud.

21

Rør majsstivelse med 1 dl vand, og jævn saucen med jævningen til den konsistens, du kan lide.

22

Smag saucen til med salt og peber.

Sellerisalat
23

Rist valnødderne i ovnen i cirka 10 minutter.

24

Hak dem groft.

25

Rør citronsaft i fløden i en skål, og lad den tykne.

26

Riv sellerien groft, hak persillen og vend det i fløden.

27

Smag til med salt og peber.

28

Anret salaten i en skål, og drys med valnødderne.

Tyttebærpærer
29

Skræl eventuelt pærerne, skær dem i kvarte eller tykke både, og fjern kernehusene.

30

Vend pærerne med tyttebærsyltetøj i en skål.

Tip
31

Vælg dyrekøllen efter størrelse (ca. 200-250g pr. kuvert) og smag når du køber ind til opskriften – vælg imellem krondyrkølle, dådyrkølle eller rådyrkølle.

Tip
32

Dyrekøller bliver fantastiske på grill. Brun køllen og steg herefter ved indirekte varme til kernetemperaturen er 52-58 grader (rød-let gennemstegt), evt. i en bradepande. Lad altid stegen hvile i 25-20 min. inden du skærer for.

Ingredienser

Kartoffelgalette
 1 kg bagekartofler
 3 spsk smør
 2 skalotteløg
 2 tsk salt
 friskkværnet sort peber
 muskatnød
Dyrekølle og skysauce
 1 dyrekølle ca 2 kg
 1 spsk olivenolie
 1 tsk salt
 friskkværnet sort peber
 5 fed upillede hvidløg
 10 stilke timian
 1 L vand eller vildtsuppe
 12 tsk majsstivelse
 1 dl vand
 friskkværnet peber
 sellerisalt
Sellerisalat
 25 g valnødder
 1 spsk friskpresset citronsaft
 1 dl piskefløde
 400 g selleri
 1 bundt persille
 salt og peber
Tyttebærpærer
 3 modne pærer
 3 spsk tyttebærsyltetøj

Fremgangsmåde

Kartoffelgalette
1

Skræl kartoflerne, og skær dem i ultratynde skiver.

2

Smelt smørret i en gryde.

3

Hak skalotteløgene fint, og bland dem med smør, salt, peber og muskatnød.

4

Kom bagepapir i en springform, og kom lidt kartofler i bunden.

5

Dryp med smør, og fortsæt med at lægge kartofler i lag med smør imellem.

6

Tryk kartoflerne godt sammen og ud i siderne til sidst.

7

Stil galetten i ovnen samtidig med dyrekøllen, og lad den brune let.

8

Når du skruer ovnen ned til 150 grader, så fold bagepapiret ned over kartoflerne og bag i endnu 50 minutter.

9

Tjek om kartoflerne er møre, og bag dem eventuelt længere.

10

Læg et rundt fad over springformen, vend bunden om, og fjern forsigtigt ring og bagepapir.

Dyrekølle
11

Tænd ovnen på 250 grader varmluft.

12

Læg køllen i en bradepande.

13

Pensl den med olie, og krydr den med salt og peber på begge sider.

14

Læg hele hvidløgsfed og timianstilke under køllen.

15

Brun køllen i 15 minutter.

16

Skru ned til 150 grader, og luk lidt af varmen ud af ovnen.

17

Hæld vand eller vildtsuppe i bradepanden, og lad køllen stege, til den er på 52 grader inde ved benet.

18

Tag køllen ud af ovnen, og lad den trække i 15 minutter.

Skysauce
19

Sigt skyen fra bradepanden, og kog den ind til cirka 3 dl.

20

Spæd med kødsaft fra skærebrættet, som stegen smider, mens den trækker, og når den bliver skåret ud.

21

Rør majsstivelse med 1 dl vand, og jævn saucen med jævningen til den konsistens, du kan lide.

22

Smag saucen til med salt og peber.

Sellerisalat
23

Rist valnødderne i ovnen i cirka 10 minutter.

24

Hak dem groft.

25

Rør citronsaft i fløden i en skål, og lad den tykne.

26

Riv sellerien groft, hak persillen og vend det i fløden.

27

Smag til med salt og peber.

28

Anret salaten i en skål, og drys med valnødderne.

Tyttebærpærer
29

Skræl eventuelt pærerne, skær dem i kvarte eller tykke både, og fjern kernehusene.

30

Vend pærerne med tyttebærsyltetøj i en skål.

Tip
31

Vælg dyrekøllen efter størrelse (ca. 200-250g pr. kuvert) og smag når du køber ind til opskriften – vælg imellem krondyrkølle, dådyrkølle eller rådyrkølle.

Tip
32

Dyrekøller bliver fantastiske på grill. Brun køllen og steg herefter ved indirekte varme til kernetemperaturen er 52-58 grader (rød-let gennemstegt), evt. i en bradepande. Lad altid stegen hvile i 25-20 min. inden du skærer for.

Helstegt dyrekølle med kartoffelgalette og tyttebærpærer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.