Sødt, syrligt, blødt og lige til en festlig hverdag i en håndevending. Har du en rest hjortesteg, kan du skære den i skiver og servere dem på samme måde som den friskstegte steg.
Yields 4 Servings Servings Quarter (1 Serving) Half (2 Servings) Default (4 Servings) Double (8 Servings) Triple (12 Servings) Prep Time 20 minsCook Time 1 hr 15 minsTotal Time 1 hr 35 mins
Svampesauce
50 g tørrede svampe, bedst med karl johan svampe
4 dl vand
100 g løg
1 spsk olivenolie
250 g champignon
2,50 dl piskefløde
0,50 bundt persille
1 tsk fintrevet skal af en økologisk appelsin
salt
Grydestegt krondyrinderlår
1 krondyrinderlår, ca 500 - 1500 g (eller en krondyr/dådyr køllesteg af samme vægt)
1 spsk olivenolie
salt og peber
12 kviste rosmarin, timian eller salvie
Kål i eddikesky
500 g kålblade, fx rødkål, grønkål eller rosenkål
2 skalotteløg
2 spsk balsamico
salt og peber
Tilbehør
1 kg kogte kartofler eller brød
Svampesauce
1 Kom svampene i en skål med 4 dl vand. Stil dem koldt i mindst 2 timer eller til dagen efter.
2 Hak løget, og svits det i olien ved middelhøj varme, til de er klare.
3 Tag de udblødte svampe op af vandet uden at røre for meget rundt i skålen, og hak dem groft.
4 Hæld udblødningsvandet igennem et kaffefilter, så eventuelt sand bliver sigtet fra.
5 Svits svampene sammen med løgene i et par minutter.
6 Rens champignonerne, og hak dem groft.
7 Svits dem med løg og svampe i 5 minutter.
8 Tilsæt udblødningsvandet lidt ad gangen, og lad saucen simre under låg i 30 minutter.
9 Spæd eventuelt med ekstra vand, så svampene ikke koger tørre.
10 Tilsæt fløde, og kog uden låg, til saucen har en lækker cremet saucekonsistens.
11 Tilsæt hakket persille, og smag til med appelsinskal og salt.
Grydestegt krondyrinderlår
12 Brun kødet på alle sider i olien i en stegegryde.
13 Krydr med salt og peber, og læg eventuelt et par stilke rosmarin, timian eller salvie ved stegen.
14 Skru ned for temperaturen, og lad kødet stege under låg ved svag varme i cirka 10-25 minutter, til centrumtemperaturen er 55 grader.
15 Vend stegen indimellem, og tilsæt lidt vand, hvis den ser ud til at brænde på.
16 Lad stegen hvile i cirka 10 minutter på skærebrættet.
18 Skær kødet ud i tynde skiver, og læg dem ud på et varmt fad eller på varme tallerkener.
19 Bred svampesaucen ud oven på kødet lige inden servering.
Kål i eddikesky
20 Blanchér alle kålbladene i en stor gryde letsaltet vand. Lad dem dryppe af i en sigte.
22 Kog stegeskyen i gryden op med eddike, vend løg og kålblade i skyen, og smag kålen til med salt og peber.
23 Servér stegen med svampesauce, kål og kogte kartofler eller brød.
Ingredients Svampesauce
50 g tørrede svampe, bedst med karl johan svampe
4 dl vand
100 g løg
1 spsk olivenolie
250 g champignon
2,50 dl piskefløde
0,50 bundt persille
1 tsk fintrevet skal af en økologisk appelsin
salt
Grydestegt krondyrinderlår
1 krondyrinderlår, ca 500 - 1500 g (eller en krondyr/dådyr køllesteg af samme vægt)
1 spsk olivenolie
salt og peber
12 kviste rosmarin, timian eller salvie
Kål i eddikesky
500 g kålblade, fx rødkål, grønkål eller rosenkål
2 skalotteløg
2 spsk balsamico
salt og peber
Tilbehør
1 kg kogte kartofler eller brød
Directions Svampesauce
1 Kom svampene i en skål med 4 dl vand. Stil dem koldt i mindst 2 timer eller til dagen efter.
2 Hak løget, og svits det i olien ved middelhøj varme, til de er klare.
3 Tag de udblødte svampe op af vandet uden at røre for meget rundt i skålen, og hak dem groft.
4 Hæld udblødningsvandet igennem et kaffefilter, så eventuelt sand bliver sigtet fra.
5 Svits svampene sammen med løgene i et par minutter.
6 Rens champignonerne, og hak dem groft.
7 Svits dem med løg og svampe i 5 minutter.
8 Tilsæt udblødningsvandet lidt ad gangen, og lad saucen simre under låg i 30 minutter.
9 Spæd eventuelt med ekstra vand, så svampene ikke koger tørre.
10 Tilsæt fløde, og kog uden låg, til saucen har en lækker cremet saucekonsistens.
11 Tilsæt hakket persille, og smag til med appelsinskal og salt.
Grydestegt krondyrinderlår
12 Brun kødet på alle sider i olien i en stegegryde.
13 Krydr med salt og peber, og læg eventuelt et par stilke rosmarin, timian eller salvie ved stegen.
14 Skru ned for temperaturen, og lad kødet stege under låg ved svag varme i cirka 10-25 minutter, til centrumtemperaturen er 55 grader.
15 Vend stegen indimellem, og tilsæt lidt vand, hvis den ser ud til at brænde på.
16 Lad stegen hvile i cirka 10 minutter på skærebrættet.
18 Skær kødet ud i tynde skiver, og læg dem ud på et varmt fad eller på varme tallerkener.
19 Bred svampesaucen ud oven på kødet lige inden servering.
Kål i eddikesky
20 Blanchér alle kålbladene i en stor gryde letsaltet vand. Lad dem dryppe af i en sigte.
22 Kog stegeskyen i gryden op med eddike, vend løg og kålblade i skyen, og smag kålen til med salt og peber.
23 Servér stegen med svampesauce, kål og kogte kartofler eller brød.
Grydestegt krondyrinderlår med svampesauce og kål i eddikesky