Grydestegt krondyrinderlår med svampesauce og kål i eddikesky

Sødt, syrligt, blødt og lige til en festlig hverdag i en håndevending. Har du en rest hjortesteg, kan du skære den i skiver og servere dem på samme måde som den friskstegte steg.

ShareSave
Yields4 Servings
Prep Time20 minsCook Time1 hr 15 minsTotal Time1 hr 35 mins
Svampesauce
 50 g tørrede svampe, bedst med karl johan svampe
 4 dl vand
 100 g løg
 1 spsk olivenolie
 250 g champignon
 2,50 dl piskefløde
 0,50 bundt persille
 1 tsk fintrevet skal af en økologisk appelsin
 salt
Grydestegt krondyrinderlår
 1 krondyrinderlår, ca 500 - 1500 g (eller en krondyr/dådyr køllesteg af samme vægt)
 1 spsk olivenolie
 salt og peber
 12 kviste rosmarin, timian eller salvie
Kål i eddikesky
 500 g kålblade, fx rødkål, grønkål eller rosenkål
 2 skalotteløg
 2 spsk balsamico
 salt og peber
Tilbehør
 1 kg kogte kartofler eller brød
Svampesauce
1

Kom svampene i en skål med 4 dl vand. Stil dem koldt i mindst 2 timer eller til dagen efter.

2

Hak løget, og svits det i olien ved middelhøj varme, til de er klare.

3

Tag de udblødte svampe op af vandet uden at røre for meget rundt i skålen, og hak dem groft.

4

Hæld udblødningsvandet igennem et kaffefilter, så eventuelt sand bliver sigtet fra.

5

Svits svampene sammen med løgene i et par minutter.

6

Rens champignonerne, og hak dem groft.

7

Svits dem med løg og svampe i 5 minutter.

8

Tilsæt udblødningsvandet lidt ad gangen, og lad saucen simre under låg i 30 minutter.

9

Spæd eventuelt med ekstra vand, så svampene ikke koger tørre.

10

Tilsæt fløde, og kog uden låg, til saucen har en lækker cremet saucekonsistens.

11

Tilsæt hakket persille, og smag til med appelsinskal og salt.

Grydestegt krondyrinderlår
12

Brun kødet på alle sider i olien i en stegegryde.

13

Krydr med salt og peber, og læg eventuelt et par stilke rosmarin, timian eller salvie ved stegen.

14

Skru ned for temperaturen, og lad kødet stege under låg ved svag varme i cirka 10-25 minutter, til centrumtemperaturen er 55 grader.

15

Vend stegen indimellem, og tilsæt lidt vand, hvis den ser ud til at brænde på.

16

Lad stegen hvile i cirka 10 minutter på skærebrættet.

17

Gem skyen fra gryden.

18

Skær kødet ud i tynde skiver, og læg dem ud på et varmt fad eller på varme tallerkener.

19

Bred svampesaucen ud oven på kødet lige inden servering.

Kål i eddikesky
20

Blanchér alle kålbladene i en stor gryde letsaltet vand. Lad dem dryppe af i en sigte.

21

Hak skalotteløgene fint.

22

Kog stegeskyen i gryden op med eddike, vend løg og kålblade i skyen, og smag kålen til med salt og peber.

23

Servér stegen med svampesauce, kål og kogte kartofler eller brød.

Ingredients

Svampesauce
 50 g tørrede svampe, bedst med karl johan svampe
 4 dl vand
 100 g løg
 1 spsk olivenolie
 250 g champignon
 2,50 dl piskefløde
 0,50 bundt persille
 1 tsk fintrevet skal af en økologisk appelsin
 salt
Grydestegt krondyrinderlår
 1 krondyrinderlår, ca 500 - 1500 g (eller en krondyr/dådyr køllesteg af samme vægt)
 1 spsk olivenolie
 salt og peber
 12 kviste rosmarin, timian eller salvie
Kål i eddikesky
 500 g kålblade, fx rødkål, grønkål eller rosenkål
 2 skalotteløg
 2 spsk balsamico
 salt og peber
Tilbehør
 1 kg kogte kartofler eller brød

Directions

Svampesauce
1

Kom svampene i en skål med 4 dl vand. Stil dem koldt i mindst 2 timer eller til dagen efter.

2

Hak løget, og svits det i olien ved middelhøj varme, til de er klare.

3

Tag de udblødte svampe op af vandet uden at røre for meget rundt i skålen, og hak dem groft.

4

Hæld udblødningsvandet igennem et kaffefilter, så eventuelt sand bliver sigtet fra.

5

Svits svampene sammen med løgene i et par minutter.

6

Rens champignonerne, og hak dem groft.

7

Svits dem med løg og svampe i 5 minutter.

8

Tilsæt udblødningsvandet lidt ad gangen, og lad saucen simre under låg i 30 minutter.

9

Spæd eventuelt med ekstra vand, så svampene ikke koger tørre.

10

Tilsæt fløde, og kog uden låg, til saucen har en lækker cremet saucekonsistens.

11

Tilsæt hakket persille, og smag til med appelsinskal og salt.

Grydestegt krondyrinderlår
12

Brun kødet på alle sider i olien i en stegegryde.

13

Krydr med salt og peber, og læg eventuelt et par stilke rosmarin, timian eller salvie ved stegen.

14

Skru ned for temperaturen, og lad kødet stege under låg ved svag varme i cirka 10-25 minutter, til centrumtemperaturen er 55 grader.

15

Vend stegen indimellem, og tilsæt lidt vand, hvis den ser ud til at brænde på.

16

Lad stegen hvile i cirka 10 minutter på skærebrættet.

17

Gem skyen fra gryden.

18

Skær kødet ud i tynde skiver, og læg dem ud på et varmt fad eller på varme tallerkener.

19

Bred svampesaucen ud oven på kødet lige inden servering.

Kål i eddikesky
20

Blanchér alle kålbladene i en stor gryde letsaltet vand. Lad dem dryppe af i en sigte.

21

Hak skalotteløgene fint.

22

Kog stegeskyen i gryden op med eddike, vend løg og kålblade i skyen, og smag kålen til med salt og peber.

23

Servér stegen med svampesauce, kål og kogte kartofler eller brød.

Notes

Grydestegt krondyrinderlår med svampesauce og kål i eddikesky

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.